У Верховній Раді зареєстрували законопроект “Про внесення змін до статті 17 Закону України “Про відпустки”, який дозволить чоловікам брати відпустку після народження дитини.

Документ зареєструвала низка депутатів, серед яких Оксана Білозір. Автори пропонують надати право чоловікам на десятиденну оплачувану відпустку у зв’язку з народженням дитини, повідомляє Центр про права людини.

“Це дозволить батьку проводити перший період після народження дитини із сім’єю, сприятиме догляду за новонародженим, а також рівним можливостям у процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини”, – пояснюють вони в записці до документа.

За словами авторів, згідно з дослідженням міжнародної організації Save the Children, Україна перебуває на 78-му місці серед країн світу за рівнем материнського комфорту.

Наразі можливість отримання такої відпустки передбачено в Норвегії (там надають два тижні додаткової повністю оплачуваної відпустки батькові, щоб побути із сім’єю після народження дитини), Ісландії (чоловік, у якого народилася дитина, може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою, а в цей час йому виплачується допомога в розмірі 80% від його середнього заробітку), Великобританії (там батько дитини має право провести до двох тижнів із дитиною зі збереженням зарплати до 90%) та Португалії (у країні закон забов’язує батька провести з дитиною п’ять днів в оплачуваній декретній відпустці; за порушення свого обов’язку на батька накладається штраф).

“Законодавство цих країн сприяє, щоб обидва батьки перебували з дитиною в перші місяці її життя”, – зауважують автори.

У свою чергу експертка з недискримінації Центру прав людини “Зміна” Ірина Виртосу зауважує, що ідею депутатів слід доповнити й загальнодержавною політикою щодо підтримки молодих сімей.

“Прикро, що досі доводиться пояснювати роботодавцям, самим чоловікам і жінкам, що чоловік у декреті – це нормально. Інша річ, чи це буде економічно вигідно сім’ям. Якщо від самого початку в родині розподіляються ролі, що чоловік – “добитчик”, а жінка плекає домашнє вогнище, і зарплата чоловіка значно перевищує зарплату жінки, то чи вони погодяться втрачати? Тому ця ініціатива має бути, але нарівні з цим з боку держави мають формуватися сприятливі умови для працевлаштування мами з дитиною, дотримуватися рівності між чоловіком і жінкою. І не тільки на рівні закону”, – стверджує вона.

До пакету сприятливих умов, на думку експертки, входить належне забезпечення яслами і дитячими садочками, гнучкий графік для батьків, забезпечення додаткових відпусток як для жінок, так і для чоловіків, недискримінаційне ставлення до жінок, які планують народжувати, формування сприятливої атмосфери для чоловіків, які виявляють бажання іти в декрет та інше.

 

 

Від Тетяна Череп-Пероганич

Журналістка, письменниця, громадська діячка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *