Віталій Вікторович Щербенко (народився 12 грудня 1969 року, Київ, УРСР) – голова Всеукраїнського галузевого об’єднання «Федерація роботодавців нафтогазової галузі».
Має понад 20-річний досвід роботи на керівних посадах. Здобув освіту економіста в Київському національному економічному університеті, а також ступінь магістра бізнес-адміністрування в Київській школі економіки.

З 2015 по 2022 рік — директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз. У національній компанії забезпечував організацію та планування програм у сфері капітальних інвестицій та непрофільних активів, керував процесами залучення інвестицій у проєкти, що пов’язані з відновлюваними джерелами енергії, використанням енергоощадних технологій, зменшенням витрат природного газу. Крім того, Віталій Щербенко координував у компанії кадрову політику, а також питання соціальної сфери та матеріально-технічного забезпечення.

У листопаді 2019 року після передачі Національним агентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) в управління Нафтогазу ТЕЦ Новояворівська та Нового Роздолу (Львівська обл.) в НАК «Нафтогаз України» був створений дивізіон Теплоенергетика, який очолив Віталій Щербенко.

Тривалий час Віталій Щербенко відстоював ідею створення галузевого об’єднання, яке б дозволило консолідувати зусилля підприємств нафтогазової галузі у відстоюванні й захисті інтересів галузі. Зрештою, у 2018 році було створено Всеукраїнське галузеве об’єднання «Федерація роботодавців нафтогазової галузі», яке він і очолив.

Як голова ФРНГ Віталій Щербенко безпосередньо брав участь у заходах спрямованих на протидію завершенню будівництва російського обхідного газопроводу «Північний потік-2». Завдяки співпраці ФРНГ з американською компанією Yorktown Solutions санкції проти оператора Північного потоку-2 були включені як поправка до оборонного бюджету США (NDAA) на 2020 та 2021 роки. Це призвело до зупинки будівництва трубопроводу і відмови компаній-підрядників від продовження робіт. Зрештою, запуск газогону так і не відбувся.
Віталій Щербенко активно пропагував ідею здобуття енергетичної незалежності України завдяки збільшенню обсягів видобутку власного газу та підвищення рівня енергоефективності, модернізації централізованого опалення в українських містах.

Відстоював ідею ринкових реформ в українській енергетиці, зокрема – запуск роздрібного ринку газу. Виступав за конкуренцію серед постачальників газу для населення та покращення сервісу для кінцевих споживачів. У 2019 році ініціював створення Консультаційного центру для населення «ГазПравда», де споживачам надають фахові консультації на тему газу й допомагають захистити свої права.

Віталій Щербенко є колекціонером і засновником Щербенко Арт Центру, який протягом багатьох років реалізує проєкти за участю відомих українських художників та представників молодого покоління й експериментує з поєднанням візуального мистецтва та літератури, музики, архітектури, предметного дизайну, індустрії моди у міждисциплінарних проєктах.

У 2009 році Віталій Щербенко став одним із засновників конкурсу «Молоді Українські Художники» (МУХі), мета якого – підтримка українських художниць і художників України на етапі їх становлення, сприяння їх розвитку та інтеграції у вітчизняне та світове арт-середовище. Протягом всього часу існування конкурсу Віталій Щербенко виступає його меценатом.

Одружений з Мариною Щербенко, має трьох дітей.

Текст опублікований на умовах CC BY 4.0 international

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *