У МКІП розповіли, у чому особливість цього напою.
У селі Боромля Сумської області напій “Варена” готували й готують щороку на дні, присвячені поминанню померлих. Такі поминання відбуваються в першу та другу неділю після Великодня. Ці два тижні мають назву “Мироносна”.
У ці дні зазвичай на кладовищах збираються поминати рідних. “Проводи” в Боромлі – це зустріч з рідними, родичами, односельцями.
Серед страв, які приносять до померлих, є і напій “Варена”. Розповідаємо, як його готують.
Для приготування обрядового напою потрібні такі складники:
- 2 л води
- 100 г цукру
- 200 г сушених вишень (можна використовувати свіжі або мерзлі ягоди)
- 200 г сушених ягід смородини
- гілочка м’яти
- листочки смородини
- 1-2 ст. ложки меду
- стручок червоного перцю
Спосіб приготування: 2 л води кип’ятять, додають цукор, ягоди, м’яту, листочки смородини та мед. Напій варять 20 хвилин. До готової вареної кладуть стручок червоного перцю, який тримають, поки не буде відчутною гіркота на смак. Після цього перець виймають з напою. Перед вживанням варену проціджують. Споживають напій охолодженим.