За даними Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», найбільша частка (більше 80%) у товарній структурі експорту припадає на олії та жири, зернові та олійні культури, а також залишки переробної промисловості.
На агропродовольчу продукцію також припадає найбільший відсоток загального експорту України – близько 41% за рік.
За підрахунками Київської школи економіки, урожай пшениці та ячменю в Україні вперше за період незалежності більший, ніж збиралося на українських полях за Радянського Союзу. В Україні зібрали рекордний урожай гречки .Також в Україні зібрано рекордний урожай ранніх зернових за всю історію.
Підкреслимо, що вже кілька років ЄС виступає головним ринком для збуту цілої низки різних агропродовольчих продуктів з України, серед яких ріпак ($1 млрд 303 млн), плоди та ягоди ($315 млн), соєва олія ($227 млн), ріпакова олія ($174) млн), мед ($128 млн), кондитерські вироби із цукру ($106 млн) та ін.