Український інститут книги разом з Міністерством культури підбили підсумки відбору книжок, які до кінця року планують закупити для публічних бібліотек. Про це стало відомо під час сьогоднішньої прес-конференції УІК, яка відбулася за участі Міністра культури Євгена Нищука та директорки Українського Інституту книги Олександри Коваль.

Також у прес-конференції взяли участь засновниця ініціативи «Бібліотека майбутнього» та членкиня експертної ради програми поповнення бібліотечних фондів Вероніка Селега, засновник видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович та директорка видавництва «Моя книжкова полиця» Наталія Моспан.Цьогорічний бюджет закупівель становить 87 млн грн. Ця сума дещо нижча у порівнянні з минулим роком — тоді на державні закупівлі книжок витратили 114,5 млн грн. Загалом Український інститут книги та Міністерство культури планують закупити 986,5 тис. книжок.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль пояснила, чому цьогорічний бюджет на закупівлі менший: «В Україні відбувається адміністративна реформа і децентралізація. Реалізація таких програм буде передана ОТГ. Ми з паном Міністром (Міністр культури Євген Нищук – ред.) будемо опиратися, бо потрібен перехідний період, адже не всі ОТГ готові зараз взяти цю відповідальність на себе, а наша мета – забезпечити рівний доступ до книжок для всіх».

Олександр Красовицький, директор видавництва «Фоліо»: «Я вважаю, що УІК і сьогодні, і далі, коли децентралізація буде в дії, має здійснювати книжкову політику. Процес закупівлі за кордоном відбувається не раз на рік, він постійний. У нас уже зараз виходить стільки книжок, що у цю інформаційну еру закупівля раз на рік не відповідає часу. Читач повинен мати доступ не лише до книжки, яка вийшла рік чи два тому, а до нових видань».

Попри скорочення фінансування на Програму, в УІК зазначають, що у 2019 році її популярність зросла: на конкурс подалося 151 видавництв проти 137, які зголосились у попередньому році.

 

 

«Один рік — це дуже мало, проте слід відзначити, що системно, і наприкінці минулого року, і цьогоріч, ми маємо добре випрацюваний механізм, до якого залучені і видавці, і культменеджери, і журналісти. Кінцева мета – донесення найкращих книжок – щоб вони дійшли до читача по всій країні. УІК фактично реалізує програму, яка полягає у тому, щоби ми були нацією, яка читає Це підтримка процесів презентації української книжки на внутрішньому ринку», – зазначив міністр культури Євген Нищук.

Також він повідомив, що уряд вже ухвалив список відібраних книжок.

Після того, як видавці надіслали всі необхідні документи, їх опрацювали співробітники УІК, і частину заявок, які не відповідали технічним вимогам, відхилили. Таким чином, у результаті цього відбору з 3013 видань, поданих на конкурс у 2019 році, відхилили 457 назв книжок. На наступному етапі за оцінку книжок взялися експерти: у цьому році до них потрапило 2560 заявок, які детально розглядались та оцінювались з точки зору актуальності, тематики, сприяння розвитку української мови та культури тощо.

Серед 50 експертів, які відбирали книжки — відомі журналісти, літературні критики, медіаексперти, представники бібліотечної сфери та менеджери культури.

Членкиня експертної ради та засновниця ГО «Бібліотека майбутнього» Вероніка Селега: «Коли дійшло до конфлікту інтересів – було найцікавіше. Чи кожен має право бути експертом? У нашій роботі з бібліотеками ми ніколи не торкалися теми фондів та їхнього поповнення. Проте жоден процес не працює окремо. Сам по собі ремонт не зробить бібліотеку популярнішою. Лише івенти в бібліотеки не привернуть більшу аудиторію. Проте все в комплексі – працює на популяризацію. Бачити цьогоріч такий процес відбору – це справжня гордість».

 

Серед відібраних книжок є, наприклад, перша українська переможниця Літературної премії Європейського Союзу (European Union Prize for Literature) Гаська Шиян з романом «За спиною» (видавництво «Ранок») про сучасне життя в умовах війни. Також тепер у бібліотеках на читача чекатиме ще більше нових книжок різних жанрів, зокрема і коміксів.

Відоме видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» подало на відбір 31 книжку. З них потрапили до списку 23. Видавництво опинилося серед лідерів цьогорічного відбору і потрапило до першої десятки за кількістю назв.

«З моменту створення УІК із закупівлями все налагодилося і заспокоїлося. Мені здається, це дуже справедливо. Певна річ, що кожне видавництво має такі книжки, які хотілося б, щоб були закуплені більше, проте цьогоріч майже нема помітних книжок, яким не приділили уваги. Добре, що це робиться централізовано, що збираються спеціалісти державного масштабу. Якщо це відійде дот ОТГ, то зміниться і рівень експертного відбору. Мені здається, зараз ця система працює так, що у бібліотеки потрапляють найякісніші видання», — каже засновник видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович.

 

 

Серед піднятих питань торкнулися й думки щодо обмалі дитячих видань у цьогорічних закупівлях, проте УІК спростував цю информацію: серед поданих видань для дітей і підлітків було відібрано до закупівлі 38% назв. З поданих «дорослих» видань відбір пройшли лише 17%. Співвідношення назв у закупівлях – приблизно 40 / 60 із перевагою на боці літератури для дорослої аудиторії.

 

 

Також учасники пресконференції зазначили, що не тільки видавництва-гіганти, а й малі видавці, або ж видавці, які подали лише одну назву, також змогли потрапити до списку переможців. Зокрема, йдеться про видавництва «Акта» та «Українська прес-група». Видавництво «Моя книжкова полиця» також вперше взяло участь у закупівлях. Попри конкуренцію з більшими гравцями, це мале видавництво теж має хороший результат: з поданих ними 9 назв пройшли 4.

«Моїй видавничій справі лише один рік. Як сказав Іван Малкович, кожен видавець вважає, що в нього є книжки, які мають потрапити у бібліотеки. І я теж такий видавець. Але є така річ, як конкурс. Взяти участь у ньому мені було приємно через одну річ: в недалекому минулому я юристка, і клієнтоорієнтованість, яку я побачила під час процесу відбору, мене приємно вразила», — зазначає Наталя Моспан, директорка видавництва «Моя книжкова полиця».

Український інститут книги (УІК) — державна установа при Міністерстві культури України, заснована у 2016 році. З 2018 року УІК перейняв адміністрування Програми поповнення фондів публічних бібліотек у Міністерства культури України. У 2018 році було закуплено 986,5 тис. книжок на загальну суму 114,5 млн. гривень.

Джерело: Читомо

Від Тетяна Череп-Пероганич

Журналістка, письменниця, громадська діячка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *