Нащо ви приліпили цю брехню?
«Для мене є різниця», «мені не однаково». Знайомі наліпочки? Весь фейсбук, усі фото ними позначені.
Вам є різниця, на відміну від президента, як називаються вулиці? Вам є різниця, кому стоять пам’ятники? Вам є різниця, чиї герої?

Ви впевнені в цьому, що вам є різниця?

Чому ж тоді у вас на сторінці дописи російською мовою?

– Ой, не починай.
– Не починай? Чому?
– Ну яка різниця, що…
– Тобто, вам, насправді, немає різниці?

Нащо ви приліпили на свою сторінку цю облудливу наліпку «для мене є різниця», якщо ваші дописи російською?

Російська – це мова того світу, що «какая разніца». Це мова світу, якому без разніци, які вулиці й пам’ятники, аби їхні. Це мова тих, кому без різниці, чиї герої, аби їхні герої.

То мова світу, який наших героїв знищував, катував, розстрілював. То мова світу, який добився, щоб ми забули своїх героїв і знали чужих. Їхніми, чужими іменами, називали свої вулиці. Їм, чужим героям, ставили пам’ятники в наших містах і селах. Якщо до вас повернулася пам’ять, якщо вам важливі наші герої, якщо вам є різниця, чому ви про це говорите мовою тих, які це все знищували, а не мовою наших героїв? Адже мова наших героїв – українська. І якщо наші герої не всі українці, а іншого етнічного походження, вони все одно розмовляли українською. Якщо українська була не їхня рідна мова – вони вивчили українську, перейшли на українську і закликали до української – до мови народу, героями якого стали. Вони розмовляли мовою народу, за який віддали життя, – українською.

Чому ж ви, яким є різниця, пишете про це російською? Чому ви, яким є різниця, маєте на своїх сторінках російські дописи, російські перепоширення? Бо немає різниці, якою мовою гарний допис?

Як ви можете бути такими роздвоєними? Ви налипили етикетку, що вам є різниця, але немає різниці?

Подивіться на свою сторінку. Ви поширюєте той світ, його мову. Той світ власне цього добивався і ДОБИВСЯ, щоб ви перейшли на його мову. Щоб ви поширювали його дописи, його мемчики, його мову… Щоб ви не звертали увагу, якою мовою, щоб вам було байдуже…

То вам є різниця, чи немає різниці? Дайте відповідь СОБІ.

 

Від Лариса Ніцой

Письменниця, громадська діячка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *