Кабінет Міністрів України тимчасово відновить державне регулювання цін на низку соціальних продуктів, лікарських засобів і медичних виробів, щоб унеможливити необґрунтоване зростання цін на період надзвичайної ситуації.

Про це повідомив Олексій Дорошенко, голова Національної ради економічного розвитку.

“Завтра моніторинг буде поширено на 10 продуктів, вісім фармпрепаратів і на два медичні товари. Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це Держпродспживслужбу”, – зазначив він.

Дорошенко пояснив, що регулювання не поширюється на виробників та постачальників. Але держава вивчатиме причини зростання цін у роздрібних магазинах та аптеках, а також матиме можливість впливати на виробників чи імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування.

Під державне регулювання потрапляють продукти, як-от гречка, цукор, борошно пшеничне вищого ґатунку, макарони українського виробництва, молоко 2,5% у плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, курка в тушці, вершкове масло 72,5% і мінеральна вода без газу.

Державне регулювання також поширюється на медичні маски і рукавички як на засоби.

“Це дієвий механізм впливу на цінову ситуацію в країні та початок м’якого регулювання за європейським зразком. Наприклад, у Франції під регулювання потрапляє кілька тисяч найменувань продуктів. Якщо будуть підстави, то перелік продукції, що підлягає регулюванню, може зростати”, – зазначив Дорошенко.

Джерело: espreso.tv

 

Від Юрій Пероганич

Громадський діяч в ІТ, культурі й освіті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *