Влітку цього року на Черкащині відбувся вперше конкурс на кращу україномовну пісню авіаційної тематики. Оцінювало конкурсантів, які зібралися на фестивалі в с. Ротмістрівка, почесне журі, очолюване українським рок-музикантом, вокалістом, громадським діячем Олегом Скрипкою.

Цей конкурс і справді подарував сучасним пілотам багато гарних пісень українською мовою. В номінації “Легенда” перемогу здобув досвідчений авіатор Геннадій Штерн. Поспілкувалася нещодавно з переможцем і отримала відповіді на декілька запитань:

— Що пов’язує Вас з авіацією?

— З авіацією пов’язаний з дитинства. Народився на півночі країни в родині військового льотчика, і в небо піднявся з батьком в три роки на літаку Як-12. Виріс в Черкасах, із 7 років мріючи стати військовим льотчиком. Після закінчення Черкаської середньої школи, вступив до Єйського вищого військового авіаційного училища льотчиків та проходив службу у військових частинах, освоюючи різні типи та модифікації літаків. Закінчив академію. Після завершення військової служби знайшов себе в дружному черкаському колі авіаторів, де звично виконую польоти на легкомоторних літаках та керую польотами.

— Творчість яке місце займає у Вашому житті?

— Творчість поряд з дисциплінованістю взагалі займає важливе місце в льотній роботі. Сам політ – це вже творчість. Авіація розвиває в людині різні творчі здібності. Серед моїх друзів-льотчиків багато унікальних музикантів, різних умільців. Мені ось дісталася  можливість писати та виконувати авіаційні пісні.

— Чому вирішили взяти участь саме в цьому конкурсі?

— У конкурсах і публічних виступах ніколи не брав участі. Пісню «На зліт вивожу літак» написав на прохання мого друга – великого ентузіаста малої авіації і талановитого організатора Володимира Осичнюка. Запав у душу його правильний проєкт проводити в рамках зльоту (саміту) “ЯСЛА-Авіафест” на аеродромі Ротмістрівки показ самодіяльних і професійних авіаційних пісень українською мовою.

Володимир Іванович також сам послужив стимулом для такої пісні після польоту з ним на його ж літаку «Шторх». В цьому і є особливість даної пісні:

На зліт вивожу літак.
А пропелер-його вітряк.
Ми у небі мов два брати.
Ми обидва завжди на «Ти».
     Ти повір: кожний політ-це твір.
     У польоті прожитий час
     Наближає до щастя нас.
Кличе серце до висоти —
Головної в житті мети.
Заворожує швидкість так,
Що без неї ніяк, ніяк.
     Ти повір, що кожний політ — як твір,
     Що проведений в небі час
     Наближає до щастя нас.
Дивовижності літаків
Нам нагадують гурт птахів.
Хай у небо летить душа,
Нас без мрії не залиша.
     Ти повір, що кожний політ є твір.
     Хай в повітрі прожитий час
     Наближає до щастя нас.

— Які враження від конкурсу в цілому? Наскільки він потрібний?

— Враження від конкурсу української авіаційної пісні — найприємніші. Є пісні набагато кращі за мою, автори та виконавці яких і стали заслуженими переможцями.

Відрадно, що в авіаційних піснях зустрічаються рідні для серця льотчика професійні терміни. Було також добре поспілкуватися в колі однодумців, з кимось знайомим зустрітися, а з кимось познайомитися.

Звісно ж, що такий конкурс потрібний. Адже з його появою з’явилисяі нові пісенні твори, які звучатимуть, хочеться в це вірити, тепер завжди.

— Чому  й досі так мало в Україні саме українських пісень про авіацію?

— Поява і народження вітчизняних пісень рідною мовою – початок. Далі їх кількість буде збільшуватися. Небо завжди чекає молодих пілотів і молодих авторів.

Масштаби і авторитет ротмістровських “ЯСЕЛ” ростуть з кожним роком. У 2021 році рівень зльоту виріс. У 10-годинний льотний день 7 серпня були виконані 94 польоти, в 13-годинний 8 серпня – 116 польотів на 31 літальному апараті з усіх кінців України. Зроблені 4 підйоми прив’язного аеростата. Це масштаб на всю країну, який  можна демонструвати  і на міжнародному рівні.

Наш зліт має свій формат, свої особливості. Авіаційні зльоти, шоу, показові виступи –  простір і краса. На них в душі всі літають – і льотчики, і глядачі. А у льотчиків зльоту – своє братство, особливе взаєморозуміння. Під час зльоту концентрується те, до чого вони готуються цілий рік. Новим зльотам і пісенним конкурсам в Ротмістрівці бути!

— Дякую за розмову! Вдалих польотів у житті та творчості!

Від Тетяна Череп-Пероганич

Журналістка, письменниця, громадська діячка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *